Ilyad pisze:Pstryk Provolone pisze:Szczególnie wyniosłe są słowa: "Biblia mówi ...", "Pismo święte uczy ...", "To jest prawda"
I tym podobne zwroty i określenia.
Są to słowa podążających utartym szlakiem (węża? czy ryby?)
Mylisz się. Nie ma w tym nic wyniosłego. Inaczej Pana Jezusa i apostołów też musiałbyś pod to podciągnąć, nie uważasz ?
Oni używali podobnych sformułowań:
Mk 7:6: "On zaś rzekł im: Dobrze Izajasz prorokował o was, obłudnikach, jak napisano: Lud ten czci mnie wargami, ale serce ich daleko jest ode mnie."
Apostoł Paweł i inni apostołowie również:
J 19:37: "A na innym miejscu mówi Pismo: Zobaczą, kogo przebodli."
1Tm 5:18: "Albowiem Pismo mówi: Młócącemu wołowi nie zawiązuj pyska, oraz: Godzien jest robotnik zapłaty swojej."
Skoro zrozumiałem że Biblia pochodzi od Boga i zacząłem ją czytać jak Boże Słowo, to dla mnie Ona coś mówi, co nie znaczy że nie mogę się w swojej ocenie w jakichś szczegółach mylić. Czy to grzech wyniosłości, przeczytać wypowiedzi Pstryka Prowolone na forum i potem napisać: Pstryk Prowolone mówi ?Jak mam głosić ludziom o konieczności uwierzenia w Chrystusa i upamiętania się przed Bogiem, jeżeli nie mogę powiedzieć "Biblia mówi", lub "Pismo Świete uczy" ?
Gdybym jednak dodał, że "jestem kanałem łączności z Bogiem", to wtedy tak - byłaby to wyniosłość. Wydaje mi się że szatan właśnie chce, by ludzie myśleli że Biblia tak na prawdę niczego nie naucza i nie jest prawdą. Jednak czegoś konkretnego naucza i jest Prawdą ! I będę o tym głosił...
Tyle że Jezus i jego uczniowie zapewne rozumieli sformuowania jakich używali względem kultury i tradycji w jakich żyli (w swoich czasach warto zaznaczyć) odnośnie tego co miało się zmienić.
Skoro bowiem coś "JEST NAPISANE" w biblii, samo w sobie jest niczym. Warto pamiętać że "NAPISANO RÓWNIEŻ"
Zatem jeśli postanowiłeś w swoim sercu głosić ludziom że biblia czegoś konkretnego uczy (na podstawie własnej interpretacji, lub cudzej/szablonowej), UWAŻAJ, ŻEBYŚ PRZYPADKIEM NIE GŁOSIŁ KOMUŚ EWANGELII ŚMIERCI I NIEWOLI !!!
Powtórzę jeszcze raz. Nie lekceważ mnie!